Uppalan historia

Tilan kiehtova menneisyys

Uppalan Kartano on kuulunut aikoinaan Upan suvulle. Tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti.  Uppa-nimen arvellaan tulevan sanasta Uppå (yläjoki tai ylempänä oleva paikka), eli nimen mukaan tämä tila olisi ollut Seinäjoen varrella ylempänä kuin muut.

Vuonna 1912 talo ulkorakennuksineen siirrettiin jokivarresta noin 100 metriä ylöspäin nykyiselle paikalleen. Siirron syynä on todennäköisesti ollut Seinäjoen tulviminen. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti. Sen sijaan päätyjä korotettiin siirron yhteydessä.

Tila myytiin rakennusliikkeelle loppuvuodesta 2003, mutta kaunis päärakennus pihapiireineen jäi suojelun kohteeksi. Uppala palasi yksityisomistukseen, kun Luukkojen perheyritys osti kiinteistön vuonna 2007. Ravintola Uppalan Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009.

Ripaus muinaisesta Upasta elää Uppalan pihapiirissä, Wegeliuksen puistossa ja Upan kaupunginosan nimessä. Sen sijaan Uppa sukunimenä on Seinäjoelta kokonaan kadonnut.

TILAESITTELY

Tutustu virtuaalisesti Kartanon tiloihin. Juhla tilaisuuksiin myös kokoustilat katetaan henkilömäärän mukaan juhlakattauksella. Tilaesittelyn Uppalan Kartanolle toteutti Ekodrone.